Saç Beyazlamasıyla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Saç Beyazlaması
Saç beyazlaması yarattığı görüntü nedeniyle pek çok kişi için rahatsız edici bir durum olabiliyor. Hatta kişinin psikolojik olarak da kendini kötü hissetmesine yol açabiliyor. Peki, saç beyazlaması nasıl önlenir? Bu sorunun en kolay çözümü saç boyatma olsa da aslında bu bir çözüm yolu değil sorunu kamufle etme yöntemi. Saçlar boyatılsa da beyazlamaya devam ediyor. Bu nedenle saç beyazlamasına çözüm bulmak için öncelikle saçların neden beyazladığı konusunu irdelemekte fayda var.
Saç beyazlaması, yaş ile birlikte gelişen bir süreç olarak değerlendirilse de bu duruma çok sayıda faktör etki ediyor. Temel olarak saçlarda hidrojen peroksit denilen maddenin birikimi saçların beyazlamasına neden oluyor. Bir oksidan olan ve saç rengini açan hidrojen peroksit, saç diplerinin ömrünün tükenmesine ve yeni saç oluşumunu sağlayacak kaynakların yok olmasına yol açıyor. Hidrojen peroksit birikmesi, saçlara renk sağlayan melanin maddesinin sentez edilmesine de engel oluyor. Yaşa bağlı olarak peroksit üretimi artıyor. Ancak bilinenin aksine tek faktör yaş değil.
Saç Beyazlaması Nasıl Önlenir?
Saç beyazlamasını önlemek için beyazlamaya neden olan temel faktörü yani peroksit maddesinin artmasına neden olan etmenleri engellemeye çalışmak gerekiyor. Yaş almak kaçınılmaz bir faktör olarak ortaya çıkarken bir diğer kaçınılmaz faktör de genetik aktarım oluyor. Bu faktörler saç beyazlamasına neden olan etkenlerin sadece ikisi.
Yaş ve genetikten bağımsız olarak; çevresel faktörler, toksinler, saça zarar verecek zararlı maddelere maruz kalmak da saç beyazlamasını hızlandırıyor. Dengeli beslenme, saçların hem daha iyi görünmesi hem de hızlı beyazlamaması için önemli bir etki yaratıyor. Zira, yeteri kadar B12 vitamini alınmadığında saçlar daha hızlı beyazlamaya başlıyor.
Sigara ve alkol tüketimi de saçlardaki beyazlamayı hızlandırıyor. Stres ve ruhsal sıkıntılar da olumsuz etkenlere destek oluyor. Tüm bu problemlere bağlı olarak dönemsel beyazlama artışları yaşanabiliyor. Bazı bilimsel çalışmalardan elde edilen sonuçlara göre psikolojik etmenler ortadan kalktığında saçlardaki beyazlamanın durması hatta sürecin tersine dönmesi olağan bir durum.
Öncelikli olarak bu faktörleri minimize etmek beyazlamayı yavaşlatıyor. Ayrıca saçlara ayrıca bir ilgi ve özen göstermek de bu durumlarda ortaya çıkabilecek hasarların da azalmasını sağlıyor.
Saç Beyazlamasına Çözüm Yolları
Saçları korumak ve beyazlamayı önlemek için doğal yollardan faydalanabilirsin. Bu doğrultuda saç beyazlamasına çözüm bulmak üniversitelerin de gündeminde olan konulardan biri. Bradford Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre soğan suyu saç diplerinde peroksitin birikmesini önlüyor. Soğanı macun kıvamına getirdikten sonra masaj yaparak saç diplerine uygulayabilirsin.
Avakado da arındırdığı vitaminler sayesinde saçlardaki beyazlamayı önleyici etkiye sahip. Avakodunun iç kısmını püre haline getirip saç diplerine sürebilirsin. Yaklaşık 20 dakika kadar saçında bekletip sonrasında durulayacağın doğal saç maskesi, saçlarını en güzel şekilde besleyecek.
Saçların yıpranmasını ve beyazlamasını engellemek için göz önünde bulundurulmayan ancak hayati önem taşıyan bir konu da saçların yıkanması için kullanılan şampuanlar. Genel olarak markalar tarafından belirli standartlarla ve belli başlı saç özelliklerine göre üretilerek satışa sunulan şampuanlar, her saçın aynı standartlara sahip olmamasından dolayı senin ihtiyaçlarına ve taleplerini karşılayamıyor. Bu noktada Dr. Savon kişiselleştirilmiş saç bakım ürünleri büyük bir boşluğu dolduruyor. Kişisel saç testini çözerek saçının yapısını, ihtiyaçlarını ve taleplerini belirtmen, sadece sana özel bir saç bakım deneyimi için yeterli oluyor.