Fiziksel görünüşümüzü tamamlayan en önemli unsurlardan birisi saçlarımızdır. Duruşlarıyla, parlaklıklarıyla ve kokularıyla muhteşem olmalarını isteriz. Bu amaç uğruna kendimizce saç bakım rutinleri oluşturur, popüler trendleri takip eder ve genel yargılara ayak uydurmaya çalışırız. Ancak söz konusu saç bakımı olunca atladığımız bazı detaylar var. Hepimiz farklı genlere, dolayısıyla da farklı yapılarda saçlara sahibiz. Bu yüzden genel geçer saç bakım rutinleri, her zaman sahip olduğumuz saç tipine uygun olmayabilir. Hatta farkında olmadan daha iyisi olmak için yaptığımız bakımlarla saçımızı zor durumlara sokabiliriz. Peki saçın yapısı ve daha pek çok etken düşünüldüğünde mükemmel bakım rutinine sahip olmak mümkün müdür? Biz bu soruya ‘kesinlikle evet!’ diyoruz. O zaman birlikte saç yapılarını ve mükemmel saç bakımına ulaşmanın yollarını araştıralım mı? Haydi gel işe temelinden başlayalım.
Konu Dizini
Doğru saç bakımının temeli: Saç temizliği
Saç bakımını maskeler ya da duş sonrası uygulanan bakım yağları ile sınırlandırarak aslında en büyük yanlışı yapıyoruz. Zira saç bakımının temeli saç temizliğinden geçer. Mesela evini düşün. Biraz dağınık, tozlanmış ve hafiften kirlenmiş olsun. Sen de oda kokusu sıkmış, yerlere kilim, masalara da örtü sermişsin. Belki bir anlığına durumu kurtarmış olsan da evin temizlenmiş olur mu? Ya da daha bakımlı gözükür mü? İşte temizliği doğru bir şekilde yapılmamış olan saça bakım yapmaya çalışmak da tıpkı buna benzer. Dikkatini çekmek isteriz ki burada bahsetmiş olduğumuz ‘temizlik’ saçımızı yıkayıp geçmek değil; bunu zaten yapıyoruz. Biz saçın ihtiyaçlarına karşılık veren, doğru teknik ve yöntemler izlenerek gerçekleştirilen temizlikten söz ediyoruz. Şimdi dilersen konunun derinine inelim.
Saç nasıl temizlenmeli?
Kimi zaman alelacele alınan duşlarla kimi zamansa oldukça uzun banyolarla kişisel bakımlarımızı gerçekleştiriyoruz. Bu durum hayat şartları içerisinde her ne kadar normal olsa da aradaki dengeyi kurabilmek oldukça önemli. Örneğin hızla aldığımız bir duşta yeterince durulama gerçekleştiremeyebilir, bu sebeple de saç derimizin nefes almasını, beslenmesini engelleyebiliriz; tam tersi durumda ise saçlarımızı yorabiliriz. Hazır yormak demişken, kaçımız temizlik öncesinde saçlarımızı banyoya hazırlıyoruz? Bize öyle geliyor ki çoğumuz bu adımı atlıyoruz. Oysaki nasıl güzel bir temizlik sonrasında saçlarımızı tarıyorsak öncesinde de saçımızı yormamak adına tarama yapmalıyız. Nazik hareketlerle yapacağımız tarama işlemi saç uçlarından başlayıp diplerde son bulmalı. Böylelikle duştan önce saçımızda birikmiş olan fazla toz veya kir, fırça aracılığıyla atılır. Aynı zamanda saçtaki karışıklıkları açarak hem suyun hem de kullanacağımız bakım ürününün saça daha iyi nüfuz etmesini sağlarız. Banyo öncesi hazırlığımız tamamsa, saç nasıl yıkanmalı, sıcaklık nasıl ayarlanmalı ve hangi yapıdaki ürünleri kullanmalı sorularına yanıt arayabilirsin.
Saçımızı yıkarken su sıcaklığını nasıl ayarlamalıyız?
Banyo yaparken kullanmamız gereken su sıcaklığı hakkında bugüne kadar hepimiz bir şeyler duymuşuzdur. Bunlardan en yaygın olanlar sıcak suyun saçı daha iyi temizlediği, soğuk suyun ise saçtaki doğal yağları koruyup parlaklık sağladığıdır. Aslında bu iki bilginin de geçerliliği var. Ancak yine de saçımızı hangi sıcaklıkta yıkamamız gerektiğinin cevabı değiller. Daha iyi anlayabilmek için sıcak ve soğuk suyun faydalarına değinelim.
Sıcak su iddia edildiği üzere temizlikte harikalar yaratır. Ancak mevzu bahis olan saçlarımız gibi hassas yapılarsa sıcak su o kadar da iyi olmayabilir. Saç dibimizde yer alan gözenekleri açtığı, kiri ve fazla yağı mükemmel bir şekilde temizlediği için güzel bir alternatiftir. Fakat sürekli sıcak su ile yıkanmak saçta bulunması gereken normal yağın da kaybolmasına, sonucunda da kuru saça neden olabilir.
Soğuk su ise sıcak suyun tahribatına neden olabildiği doğal yağların korunmasına yardımcı olur. Buradaki handikapsa soğuk suyun gözenekleri iyice sıkılaştırıp saçın yağa ve kire karşı daha savunmasız kalmasına neden olmasıdır. Bununla birlikte kan dolaşımını hızlandırır. Her ne kadar güçlü bir artı olsa da saçların hacminin azalmasına ve daha kirli gözükmesine de neden olur. ‘Peki hangi sıcaklık ideal?’ dediğini duyar gibiyiz. Cevabımız ‘ılık su’. Ilık su, gözenekleri açarak kirin ve fazla yağın temizlenmesine yardımcı olur. Özellikle yağlı saçlar için idealdir. Sıcak ve soğuk suyun arası olan ılık su, her iki sıcaklığın da artılarını bir araya getirir. O halde bundan sonra duşlarımızda ılık suyu tercih ediyoruz!
Temizlikte kilit nokta: Doğru şampuan seçimi
Şampuan seçimi hem temizlik hem de bakımda kilit noktadır. Saçın yağlı, kuru, düz veya kıvırcık olabilir. Önemli olan saç ihtiyaçlarını bilip buna en uygun şampuanı seçmektir. Bununla beraber seçeceğin ürünün temiz içerikli ve artı olarak da ‘cruelty free’ olmasına özen göstermelisin. Türkiye’nin ilk ve tek kişiselleştirilebilir saç bakım markası Dr. Savon ile ihtiyacın olan bakıma, doğaya ve hayvanlara zarar vermeden kavuşabilirsin. Nasıl mı? Dr. Savon ailesi olarak içinde yaşadığımız dünyaya, bu dünyayı paylaştığımız canlılara ve sana zarar verme ihtimali olan hiçbir içeriğe formüllerimizde yer vermiyoruz. Hayvansal ürünler kullanmıyor ve hayvanlar üzerinde test yapmıyoruz. Ayrıca biliyoruz ki saçlarını da ihtiyaçlarını da en iyi sen biliyorsun. Bu yüzden tamamlamanı istediğimiz kişisel saç testi ile saçının ihtiyaçlarını bize sen söylüyorsun. Biz de saçının ihtiyaçlarına yönelik olarak sana özel formüller sunuyoruz. Bu formülle hazırlanan şampuan sayesinde sen de bakımın için en doğru başlangıcı yapmış oluyorsun.
Saç Bakımı Hakkında Kritik Bilgiler
Bakımlı, dolgun ve parlak gözüken saçlar hepimizin hayallerini süslüyor. Öyleyse neden sadece hayal olarak kalsınlar? Doğru bir bakımla hepimiz saç hedeflerimize ulaşabiliriz. İşin temel kısmı olan temizliği de yanımıza aldığımıza göre saç bakımı hakkında doğru bilinen yanlışlar ile bakım serüvenimize devam edelim mi?
Saç bakımı hakkındaki yanılgılarımız neler?
Her şeyde olduğu gibi saç bakımı hakkında da kulaktan kulağa yayılmış olan ‘doğru’ sanılan yanlışlar var. Belki fark etmemişsindir ama bu yanlışlardan ikisine yazımızın daha önceki bölümlerinde rastladın bile. Biz yine de sana ufak bir hatırlatma yapalım.
'Saçlarımızı sıcak su ile yıkamamız' gerektiği bir yanılgıdır. Uzun süre sıcak suya maruz kalan saçlarda kuruma problemi yaşanabilir.
‘Şampuan uygularken saçımızın hepsini ıslatmamıza gerek yok.’ yaptığımız başka yanlışlardan birisidir. Şampuanın saç derisine nüfuz edebilmesi için saçın maksimum nemlilik seviyesine ulaşması gerekir.
‘Saçlar her gün yıkanmamalıdır.’ tahmin edeceğin üzere bu bilgi de doğru değil. Doğru bakım ürünlerini kullanıyorsan saçını düzenli bir şekilde yıkayabilirsin.
‘Saçımızı sadece banyodan sonra taramamız yeterlidir.’ bu sonuca nasıl ulaşılmış bilemiyoruz. Zira iyi bir temizlikten önce saçlarımızı taramak duştan aldığımız verimi artıracaktır.
Sağlıklı saçlara sahip olmak için: Günlük saç bakım rutini
İhtiyacımız olanları bildikten sonra aslında günlük saç bakım rutini oluşturmak oldukça kolay. Bakım rutinin püf noktası saçın canlı bir varlık olduğunu unutmamaktan geçiyor. Bugün saçın ihtiyacı olan şeyi karşılandıktan sonra yarın başka ihtiyaçlar için çözüm araman gerekebilir. Hâliyle bakım rutinlerinin de bu ihtiyaçlara göre şekillenmesi gerekiyor. Biz yine de bu işin çok başında olabilirsin diye sana banyo öncesi ve sonrası uygulayabileceğin küçük bir günlük saç bakım rutini hazırladık.
- Saçlarını bakım öncesi temizliğe hazırlamak ilk adımın olmalı. Nazik bir tarama işlemiyle yapacağın temizliğin derinlemesine gerçekleşmesi için uygun zemini hazırlamalısın.
- Saçının ihtiyaçlarına uygun, tercihen kişiselleştirilmiş şampuan ve saç kremi ile temizliğini gerçekleştirmelisin. Duştayken ılık su kullanmalı, şampuanın iyice nüfuz edebilmesi için saçını 2 dakika boyunca su ile nemlendirmeli ve dairesel hareketlerle masajlar yaparak saç derini uyarmalısın.
- Temizliğini bitirdikten sonra saç tipine göre tarama ve kurutma yapmalısın. Burada saçlarının temizlik sonrası canlılığını korumasını ve saç uçlarının yıpranmasını önlemek için Saç Bakım Yağı kullanmalısın.
- Duş sonrası hemen evden çıkmayı planlıyorsan saçını dış etkenlerden koruyan ve en güzel hâline en kısa sürede ulaşmasını sağlayan Saç Şekillendirici Krem’i kullanabilirsin.
- Son olarak ise banyodan önce veya dilediğin bir vakitte Saç Bakım Maskesi uygulayarak saçına nem terapisi yapabilirsin. Bu yıpranmış saçlarını canlandırmada ve güçlendirmede oldukça işine yarayacaktır.
Farklı saç tipleri için hayat kurtaran öneriler
Sana biraz da farklı saç tiplerinde gereken temel bakım önerilerinden bahsetmek istiyoruz. Böylece bakım rutinini en güzel şekilde destekleyebilirsin.
Kalın telli saç bakımı nasıl yapılır?
Kalın telli saçlara sahipsen; düzenli aralıklarla saçlarını kestirmeli, geniş ve uzun kıllara sahip bir saç fırçası kullanmalı, gün aşırı ılık su ile duş almalı, duş sonrası saçlarını güzelce nemlendirmeli ve kurutma işleminde fazla ısı uygulamaktan kaçınmalısın. Kalın telli saçlar için 5 bakım önerisi içeriğimizde daha detaylı olarak inceleyebilirsin.
İnce telli saç bakımı nasıl yapılır?
İnce telli saçlara sahipsen; yumuşak ve saç açıcı özelliklere sahip tarakları tercih etmelisin, saç kreminin saç köküne gelmediğinden emin olmalısın, saçına yüksek derecede ısı uygulamaktan kaçınmalısın ve saçını düzenli olarak yıkamalısın.
Yağlı saç bakımı nasıl yapılır?
Yağlı saçlarına uygun bakımın ilk adımı saçına en uygun içeriği seçmekle başlıyor. Bunun için Dr. Savon’un kişisel saç testini çözebilirsin. Diğer adımlar ise oldukça kolay. Saçlarını sıcak su yerine ılık suyla yıkamalı, doğal ve sentetik kıldan oluşan geniş aralıklı taraklar kullanmalı ve ısılı işlemlerden olabildiğince kaçınmalısın.
Kuru saç bakımı nasıl yapılır?
Kuru saçlara sahipsen nem dengesini korumaya çalışmak senin için en önemlisi. Kuru saç için bakım rutininde dikkat etmen gerekenler şunlar: Nem bombası saç maskeleri, şekillendirici kremler ve saç bakım yağları.
Kıvırcık saç bakımı nasıl yapılır?
Kıvırcık saçlara özel bakım önerilerinde bulunalım. Öncelikle saçın için kullandığın ürünlerde sülfat ve silikon benzeri maddelerin bulunmadığından emin olmalısın. Saç havlularına ve ısı veren makinelere veda etmelisin. Saçlarını kişiselleştirilmiş ürünlerle güzel bir şekilde temizledikten sonra geniş dişli taraklarla ya da tercihen parmaklarınla taramalısın. Ardından Dr. Savon’un eşsiz Saç Şekillendirici Kremi ile istediğin görünüme kavuşabilirsin.
Boyalı saç bakımı nasıl yapılır?
Boyalı saç bakımı yaparken saç rengine de zarar vermemek gerekli. Doğal yağlar ve yağ bazlı ürünler saç boyasının renginin açılmasına ya da rengin matlaşmasına neden olabilir. Bu sebeple temiz içerikli ürün kullanımı oldukça kritik. Paraben içeren saç bakım ürünlerini kullanmamak gerekli. Sık sık fön, maşa gibi ısıl işlemlerden uzak durmak gerekiyor. Isıl işlemler dökülme, kuruma ve rengin matlaşmasına neden olabilir. Bu sebeple ısıl işlemleri azaltmak saçlarına daha canlı bir görünüm katacak. Saç nemini koruyarak saçlarının parlak görünüm kazanmasını sağlayabilirsin. Bunun için serum gibi ürünler kullanılabilir.
Kısa saç bakımı nasıl yapılır?
Kısa saçın cazibesini kapıldıysan, bu özel saçın ihtiyacı olan bakımı da karşılayabilmelisin. Saçlarını şekillendirmek için jöle vb. saç şekillendiricilerden uzak durmalısın. Kısa saçlarını şekillendirmenin en doğal yolu, temiz içeriğe sahip olan şekillendirici kremleri kullanmaktan geçiyor. Bununla beraber saçlarını en fazla günde bir ya da iki kez taramalısın. Kısa olduğu için birbirine karışması zor olan saçların, yoğun taramalara maruz kalırsa daha çabuk yağlanabilir.
Uzun saç bakımı nasıl yapılır?
Uzun saçlar için bakım şüphesiz ki oldukça önemli. Senin için önerimiz; saçlarını, onun ihtiyaçlarını anlayan bakım malzemeleri ile temizlemen, temizlerken ılık su tercih etmen, saç uçlarına saç kremi uygulaman ve saç açıcı özelliğe sahip taraklar kullanman.
İşlemlerden zarar görmüş saçın bakımı nasıl olmalıdır?
Saçların ısıdan, değişen havalardan veya kimyasal işlemlerden dolayı yıpranmış veya yanmışsa iyi bir bakım en iyi dostun olmalı. Banyo öncesi ve sonrası saç taramalarında ve şampuan kullanımında saçına ekstra nazik davranman gerekir. Buna saçlarını toplarken kullandığın aksesuarın sıkılığı da dahil. Yıpranmış saçların için bakım en doğru ürünlerle yapılmalı. Bunun için doğru adres Dr. Savon’un kişiye özel formüllerle hazırlanan bakım ürünleri! Dilersen Dr. Savon’un kişisel saç testini tamamlayarak kişiselleştirilmiş bakım ürünlerine sahip olabilirsin!
Erkeklerde saç bakımı nasıl yapılır?
Aslında çok özel durumlar görülmedikçe, kişiselleştirilmiş bakım ürünleri sayesinde kadın ve erkeğin bakım rutinleri arasında çok büyük farklılıklar yok. Saçının ihtiyaçlarını bilen her erkek buna uygun ürünler tercih etmeli, besleyici yağlar ve formüllerle saçlarını güçlendirmeye özen göstermeli. Yukarıdaki vermiş olduğumuz günlük bakım rutini erkekler için de geçerli. Özellikle jöle vb. saç şekillendiricileri sıklıkla kullanmaktan ve ısı işlemlerinden kaçınılmalı, saça canlılık katan ve yıpranmasını önleyen saç maskeleri vazgeçilmez bakım ürünlerinden olmalı.
Mevsim Geçişlerinde Saç Bakımı
Mevsimler gelip geçerken ruh halimiz, bedenimiz ve neredeyse etrafımızdaki her şey değişim sürecine girer. Canlı varlıklar olan saçlarımız da bu duruma dahil olur. Çevremizi etkileyen ne varsa ucu saçlarımıza da dokunur. Belki de şaşıracaksın ama değişim o kadar etkilidir ki bazen saç dökülmesine bile sebep olabilir.
Mevsim geçişleri saç dökülmesini etkiler mi?
Saç dökülmesi kişiden kişiye değişebilen hatta kadın ve erkeklerde farklı şekillerde ortaya çıkabilen bir durumdur. Genetik yapının büyük rol oynadığı saç dökülmesi stresten veya mevsim geçişlerinde de kendini hissettirebilir. Genelde yaz ve sonbahar aylarında saç dökülmelerinde artış gözlemlenebilir. Bunun sebebi ise tamamen evrimsel olarak açıklanabilir. Saçlarımız vücudumuzdaki ısı dengesini korumakla da görevlilerdir. Yaz aylarında artan sıcaklarla beraber bu ihtiyaç azaldığından dökülme gözlemlenebilir.
Yaz sonrası saçlarımıza nasıl bakmalıyız?
Dökülmeler yaşayabileceğimiz yaz ayında sadece sıcak değil deniz, havuz, birçok etken saçımızı yıpratabilir. Peki yaz sonrası saç bakımı nasıl olmalı? Yaz aylarında maruz kaldığımız sıcaklık sadece bedenimiz için değil saçlarımız için de tehlikeli. Zira nem oranlarında büyük bir değişim söz konusu. Sık yıkama ve güneş ışınlarıyla nemliliğini kaybeden saçlarımıza nemlendirici özelliği bulunan ürünlerle bakım yapmalıyız. Aynı zamanda saçlarımız büyük ölçüde kuruduğu için tararken ekstra nazik davranmalı; maşa, düzleştirici ve benzeri şekillendiricilerle fazla ısı uygulamaktan kaçınmalıyız. Eğer saç uçlarının çok yıprandığını ve herhangi bir bakım yöntemi ile canlı bir görünüme kavuşamayacağını düşünüyorsan kestirmekten de çekinmemeni tavsiye ederiz.
Yıllara meydan okuyalım: Saç ömrü
Doğru bakım ile sadece mevsimlere değil yıllara da meydan okuyabilirsin! Yaşlanma genetik, çevresel ve kültürel etkilere bağlı olarak farklı düzeylerde ve zamanlarda gerçekleşebilir. Örneğin daha genç yaşlarda da olabileceği gibi belirli bir yaş aralığından sonra saçlarımızda beyazlamalar başlar. Bunun nedeni saça rengini veren pigment hücrelerinin üretiminin zaman içerisinde azaltılması ve sonunda tamamen durmasıdır. Bununla birlikte saç üretiminin de durduğu bir gerçektir. Ömrünü tamamlayan ince telli saçlar dökülür, hacimde azalmalar meydana gelir. Ancak bu hemen gerçekleşecek diye bir kaide yok. Güzel bir bakımla saç ömrün uzatabilir ve ilerleyen yaşlarda hala sağlıklı gözüken saçlara sahip olabilirsin!
Anti Aging ile saç ömrünüzü uzatmak mümkün!
Yaş almak güzel şeydir. Deneyimlerin, kazanılmış tüm o bilgeliğin izlerini bedenimizde taşırız. Her bir çizgi farklı bir anıyı her bir beyaz tel benzersiz kahkahaları hatırlatır. Fakat tabii ki güzel yaşlanmak gibi bir gerçek de vardır. Anti Aging etkisi olan ürünler kullanarak yaş almayı muhteşem kılabiliriz. Zira Anti Aging yöntemi yaşlanmanın getirdiği etkileri en aza indirgemeyi hedefler. ‘İyi de saç bakımıyla Anti Aging’in alakası ne?’ diyebilirsin. Sandığın üzere Anti Aging sadece cilt bakım ürünlerinde değil saç ürünlerinde de kullanılabiliyor. Böylece sadece geçen yıllardan değil fazla ısıdan, mevsimlerden, kimyasal işlemlerden ve çevresel faktörlerden yaşlanmaya başlayan saçlarına mükemmel bir bakım sağlayabiliyorsun. Dr. Savon ailesi olarak saç hedeflerine ulaşmanda sana sonuna kadar yardımcı olmak istiyoruz. Bu yüzden de şampuandan saç maskesine kadar tüm ürünlerimizi sana özel kişiselleştirilmiş formüller ile hazırlıyoruz. Sen de saç ömrünü uzatmak için saç hedeflerine ‘Anti Aging’i ekleyebilir böylelikle saçlarındaki yaşlanmaya ‘dur’ diyebilirsin!